Een skiër moet beschikken over verschillende competenties. Deze moeten dan ook allen getraind of geoefend worden en dit doe je het best een tijdje vooraleer je met skivakantie vertrekt.

De volgende 8 competenties zijn op een skiër van toepassing:

 1. Vermogen/power
 2. Kracht
 3. Snelheid
 4. Uithoudingsvermogen
 5. Balans/evenwicht
 6. Coördinatie
 7. Nauwkeurigheid
 8. Flexibiliteit

De eerste 5 competenties is waar de winst vooral op te behalen is en dat is ook waar  de trainingen voornamelijk op gericht zijn.

Beweegvlakken van een skiër

Om op de juiste manier te trainen moet gekeken worden naar hoe een skiër beweegt. Zoals op de foto te zien is beweegt een skiër in het frontale, sagittale en transversale vlak.  Dit betekent dat een skiër zowel naar voren/achter, zijwaarts als roterend beweegt. Als je zo sportspecifiek mogelijk wil trainen,  moet hier zeker rekening mee gehouden worden. 

Het gaat er om dat in de complete beweging alle spieren met elkaar samenwerken om zoveel mogelijk vermogen te kunnen leveren.

Bij het skiën zijn dit de beweegketenen:

 • Heupscharnier
 • Squat
 • Duwen

We zullen dus vooral werken aan vermogen, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en balans. Dit zal getraind  worden in alle beweegvlakken met nadruk op de beweegketenen : heupscharnier, squat en duwen.

In 5 trainingsbeurten  en met een persoonlijk plan kunnen we er voor zorgen dat je met succes een hele dag op de latten kunt staan .

Prijs: 150,- Euro voor 5 beurten.

Cardiovasculaire inspanningen zoals roeien en crosstrainen wisselen kracht en uithoudingsoefeningen in tijdsblokken af. Kracht en snelheid worden hier geoptimaliseerd.

Krachttraining of weerstandstraining zorgt voor een strakker ogend lichaam wat mooi meegenomen is.

Krachtoefeningen gaan spieratrofie (verminderd spiervolume) tegen, een veel voorkomend probleem bij 40’ers, 50’ers en 60-plussers. Er wordt vooral gewerkt met het eigen lichaam en kleine gewichtjes als weerstand.

Deze spierversteviging zorgt voor een beter evenwicht en is preventief voor het ontstaan van osteoporose.

Seniorentraining/Valpreventie

Hier werken we met evenwichtsoefeningen, leggen we de nadruk op spierversteviging zodat senioren beter de trap op en af kunnen,bijgevolg minder risico hebben tot vallen. Hierbij wordt een betere houding verkregen zodat nek-en rugpijn kan vermeden worden.

Hier focussen we op de functionele ‘core training’ of “de training van de kern van je lichaam’ (kerntraining). We maken gebruik van de ‘BOSU’, ‘SWISS BALL’, ‘BALANCE BOARD’. Door met deze middelen te gaan oefenen zorgen we voor een optimale coördinatie van de bewegingen.
De ‘core’ is opgebouwd uit de buikspieren (rechte, schuine en dwarse), het middenrif, de bekkenbodemspieren en diepe rugspieren. Alleen door gerichte krachttraining van deze spieren kunnen een slechte houding en zwakke spieren worden verbeterd en versterkt.
Aangevuld met algemene oefeningen met vrije gewichten kan er een versterkend en stabiliserend effect verkregen worden op buik- en onderrugspieren.

Bij hoofdpijn,neklast,rugklachten of slaapproblemen is een verkeerde houding vaak de oorzaak.

Met de juiste oefeningen en tips kunnen uw klachten sterk verminderen tot zelfs helemaal verdwijnen.

Door specifieke spierversterkende oefeningen werken we tijdens een eerste sessie aan een correcte houding. Thuis kunt u dit verder inoefenen.

Na een tweetal weken volgt er een evaluatie met bespreking van verdere eventuele problemen .

Ik werk meestal op advies van uw huisarts zodat gerichte therapie mogelijk wordt.

Een sessie duurt een half uur en kost 35 Euro.

Betere resultaten behalen in de sportclub?

Een  specifiek trainingsprogramma waardoor je betere resultaten zult neerzetten in je eigen sport; zaalsporten, tennis, ski, golf e.a.

Samen wordt er besproken waar de tekortkomingen liggen en hoe we dit zullen aanpakken om ze weg te werken.

Een goede voorbereiding op je wintervakantie zorgt ook voor een geslaagde vakantie.

Door gerichte oefeningen en training voor zowel skiën, snowboarden en langlaufen worden je spieren versterkt en je conditie maximaal opgebouwd.

Begin hier wel op tijd aan!

Persoonlijke en op maat gemaakte oefeningen. Op een veilige en efficiënte manier werken we in alle rust aan het behalen van je persoonlijke doelstellingen, het waarmaken van je ‘goede’ voornemens.

Groepslessen in kleine groepjes van 2 à 3 personen.
Neem een vriendin of vriend mee. Zo kan je achteraf ook nog samen gaan sporten. Want samen sporten motiveert!